DNAah projektet 2017-10-14T11:55:05+00:00

DNAah projektet

DNAah projektet for nuværende og kommende opdrættere af Helle Lauridsen
Den amerikanske Ridgeback klub har sat et storstilet projekt i gang kaldet DNAah – DNA at home. Programmet giver mulighed for at opdrættere kan opbevare DNA HJEMME hos sig selv til genetisk forskning i mange generationer.
Det at have DNA for hele familien er vigtig i genetisk forskning – det er ikke nok at kende den enkelte ridgeløse hunds og dens forældres DNA for f.eks. at kortlægge arveligheden af ridgegenet, det er vigtigt også at have DNA’en fra den søskende og fra forældrenes søskende.
Mange sygdomme viser sig først ved 3-4..8 års alderen, længe efter at et kuld er rejst hjemmefra og så kan det være meget svært at få DNA’en fra de andre søskende.
Kortlæggelsen af hundens Genom er stadig i sin vorden, der er mange sygdomme, som vi mener, er genetiske – men slet ikke er sikre på arvegangen i : f.eks. Kræft, epilepsi og allergi. Ved at indsamle ”generations DNA”  – det er at indsamle DNA hver gang man har et  kuld, så vil opdrættere have DNA parat når og hvis lovende genetisk forskning kommer og vi vil som sådan måske få kortlagt nogen af sygdommene så vi på den måde kan undgå kombinationer der potentielt kan være farlige.
Hvordan gøres det?
DNA’en bliver indsamlet via ”cheek swabs” – små børster der lige roteres på indersiden af kinden i ca. 10 sekunder for at skrabe cellerne af og så luft tørret i 10 sekunder. Derefter lægges børsten tilbage i den originale pose og markeres med stambogsnummer og opbevares hjemme hos opdrætteren selv i et vel ventileret område: en skotøjs æske i skabet, i en skuffe eller i en eller anden ikke lufttæt beholder. De må IKKE komme i en plastik pose.
Hvis du vælger at deltage så vil RRCUS (den amerikanske RR klub) sende dig 6 børster pr hund du ønsker at gemme DNA for (dvs. 60 stks til et kuld på 10). De beder om, at 3 af børsterne bliver stillet til rådighed for RRCUS for yderligere genetisk forskning, hvis det er nødvendigt. Men det er helt frivilligt. Hvis for eksempel en af hvalpene otte år senere får kræft og dette nu bliver forsket i, så kan du indberette det i den amerikanske RR sundhedsundersøgelse og du vil så få et brev der anmoder dig om at kontakte RRCUS’ sundheds komite. Al forbindelse sker via et eksternt firma som ikke giver RRCUS informationen, således at alt holdes anonymt.
Prøv at se potentialet her: Denne otte årige hund kan have været aktiv i avlen og faktisk have børne ”børn”. Hvis al DNA er blevet indsamlet, er det 3 generationer af DNA der kan blive stillet til rådighed for forskning og mon man så ikke vil være i stand til at se hvordan sygdommen nedarves?
Eller set på en anden måde: Hvis en af børne”børnene” sent i livet udvikler en sygdom, så er forældre og bedsteforældre sandsynligvis døde og søskende spredt for alle vinde og vi kan ikke for nuværende på nogen måde får samlet deres DNA.
Til opdrætterne: Det er jer der er akselen og drivkraften for DNA indsamlingen! Lad være med at lade dig lulle i søvn med tanken om at ”jeg har ikke nogen genetiske problemer og har ikke brug for sådan noget”. Vi VED at hver eneste Rhodesian Ridgeback BÆRER generne for i hvertfald 6-7 genetisk betingede sygdomme, hvilket betyder, at de alle vil give en eller anden del af en sygdom videre. Mange af sygdommene er minimale eller meget lette at rette – andre er alvorlige.
ENHVER stambogsført Ridgeback vil være af enorm hjælp!
Udover dette storslåede langsigtede projekt er RRCUS sundhedskomite også i gang med at opdatere deres sundhedsundersøgelse til en rent web baseret, 100% fortrolig, kørt af et uafhængigt firma. INGEN i RRCUS eller andre steder vil have adgang til de rå data. De håber den vil være oppe og køre senere i år. 
Informationen de håber at indsamle vil inkludere, men ikke være begrænset til:
 • Vaccinations historie (over vaccination kan føre til en del problemer med immun systemet)
 • Fodring
 • Fænotype (ridge/ridgeløs; sort-/brunnæset osv)
 • Sygdomshistorie
 • Avl
 • Kuld statistik 
 • Osv osv
Denne sundhedsundersøgelse skulle gerne over en tid blive istand til at svare på spørgsmål som:
 • Hvor ofte fremkommer en bestemt sygdom i racen Rhodesian Ridgeback?
 • Hvad er det gennemsnitlige mellemrum mellem løbetiderne hos en RR tæve?
 • Hvor stor er succesen mht. til kunstig inseminering i RR’s?
 • Hvor store er de gennemsnitlige kuld i racen?
Mulighederne er uendelige – men det vil være op til DIG at gøre det til en realitet. HUSK – uden troværdige data for at bevise/ modbevise teorierne, så er det ikke mere end spekulationer.
Sundhedsundersøgelsen er åben for alle racerene Rhodesian Ridgebacks ligegyldigt hvor i verden de bor – RRCUS vil MEGET gerne have udenlandske hunde til at deltage. Den er ikke kun for medlemmer af en bestemt klub, men for ALLE der ejer en Ridgeback ligegyldigt, hvor i verden de bor. 
Hvis du ønsker at holdes orienteret om denne sundhedsundersøgelse eller modtage børsterne til DNAah (det er gratis) så skriv til Denise Flaim revodana@aol.com og hun vil med fornøjelse hjælpe dig.
Se også : http://www.rhodesianridgebackhealth.org/survey.html