Dermoid Sinus check af hvalpe

Ridgeback hvalpe bør tjekkes af erfarne fingre – har du ikke haft en sinus mellem fingrene kan den let smutte, hvilket kan føre til store smerter for hvalp og store bekymringer hos dens nye ejere.

RKK har derfor lavet et team af erfarne sinus tjekkere – som alle selv har haft hvalpe med sinus og kender til implikationerne af sinus i et kuld.

Tjekkerne arbejder gratis for klubbens medlemmer , men skal have standard km betaling på 2,30 pr. km.

SJÆLLAND:

Nada Nikolic
Tlf.:      32 55 60 26 / 25 39 60 26
E-mail:  kinyemi@kinyemi.com

Vibeke Poulsen
Tlf.:      39 66 31 34 / 28 22 87 46
E-mail:  kennel@bittenus.dk

 

JYLLAND:

Helle Lauridsen
Tlf.:      86 24 40 69
E-mail:  helle@kibutata.dk

Stinne Elgaard
Tlf.:      86 55 42 42
E-mail:  stinne@akizuri.dk

Ane Marie Vilhelmsen
Tlf.:      97 14 40 72 / 40 79 40 72
E-mail:  rhodesian-ridgeback@izinja.dk

Operation ?

Alle kommende opdrættere af Rhodesian Ridgebacks skal i god tid tage stilling til hvad de vil gøre med eventuelle sinus hvalpe og da 1-2 % af alle hvalpe fødes med sinus vil dette ske for mange.

For ikke ret mange år siden blev det anset for uetisk ikke at aflive sinus hvalpe ved fødslen, operationen var for usikker og man kunne risikere at skulle igennem adskillige operationer før den – måske – var fjernet. Faren for traumer hos hvalpen under de store operationer og tiden der efter måtte man heller ikke se bort fra.

Men dette har ændret sig, et par dyrlæger i øst og vest Danmark har specialiseret sig i sinus operationer og har en 100% succes rate og man skulle derfor synes at spørgsmålet om aflivning ikke er relevant mere? (ikke erfarne dyrlæger laver desværre stadig forfejlede operationer hvor hundene igen og igen skal opereres, så i tilfælde af sinus: Kontakt klubben).

I 2003 opdagede jeg en sinus på en af mine bittesmå 5 dage gamle hvalpe – faktisk var det heldigt, at jeg fandt den, for havde jeg ikke fået lov til at mærke en hos en anden opdrætter, så var den nok smuttet, så lille og tynd er den og så megen fingerspitz gefühl kræver det.

Men nakken blev barberet og der var den: En lille mørk prik i huden – en fordybning med hår der stak ud.

Selvom jeg den næste dag eller to forsøgte at fornægte det var der ikke noget at gøre, beslutningen skulle tages: Operation eller aflivning?

Det blev operation, jeg kendte ham jo allerede og kunne slet ikke få mig selv til at tage livet fra en ellers sund og livskraftig hvalp. Oskar blev opereret og levede til han blev over 12 år gammel som en fantastisk familiehund.
De erfarne dyrlæger opererer før hvalpen er 8 uger, så heler de hurtigere og kan komme hjemmefra næsten samtidigt som deres søskende. Men det er en stor operation og hvalpen kræver ekstra omhu i ophelings perioden

Opdrætter bør have gennemtænkt situationen meget nøje inden hvalpene fødes, ja helst inden parringen.